DeLimes / Advies
Cornelis Sluijterstraat 33
2471 PM Zwammerdam
tel 06-53272347
Het is inmiddels ruim 40 jaar geleden dat Suriname zelfstandig land werd. Sindsdien wordt de berichtgeving over het de ontwikkelingen in Suriname vooral beheerst door de 3 B’s: Bouterse, Brunswijk en Bende. En dat is best jammer, want het land heeft een heel leerzame en bijzondere geschiedenis.
Zo heeft Suriname een zeer multicultureel samengestelde bevolking voortkomende uit de tijd van de slavernij toen de oorspronkelijke bewoners, de indianen, werden aangevuld met creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen en de bijzondere groep boeroes, blanke boeren die vooral afkomstig waren uit Nederland. En uit de groep creolen ontstond weer een nieuwe bevolkingsgroep, de Marrons, afstammelingen van Afrikaanse slaven die zich aan de slavernij wisten te ontworstelen en zich in het binnenland vestigden waar ze een eigen cultuur en samenleving opbouwden, die in belangrijke mate zelfvoorzienend is. Tijdens onze reis gaan we deze culturen allemaal tegenkomen.
We reizen naar een voor velen onbekend stuk voormalig Nederland, een band die nog steeds sterk gevoeld zal worden, bijvoorbeeld door de namen van straten, dorpen en steden, plantages en herkenbare bouwstijlen. Je zult je afvragen of we er trots op mogen zijn wat we hier als Nederland aangericht hebben, we zullen er om lachen en we zullen er wellicht ook wel beschamend naar kijken. Zo zie je een standbeeld van koningin Wilhelmina, loop je langs de Nederlands Hervormde kerk, zie je het teken van Amsterdam in het presidentieel paleis, hoor en lees je de Nederlandse taal, eet je hagelslag bij je ontbijt en kun je zelfs bitterballen bestellen. Maar je bent ook in de tropen. Het binnenland van Suriname is het grootste door UNESCO beschermde tropisch regenwoud ter wereld.
Wij zullen ons verblijf verdelen tussen enkele dagen Paramaribo, binnenland en het plantagedistrict Commewijne. Wij reizen met taxibusjes, maar ook met korjaal, omdat m.n. de locaties in het binnenland niet via de weg te bereiken zijn. De meeste rondleidingen, zoals de binnenstad van Paramaribo en in het binnenland, doen we te voet. De loopafstanden zijn nooit erg lang. Paramaribo is een compacte stad. In het binnenland zijn de voorzieningen beperkter, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de overweldigende natuur.
Het precieze programma kan in overleg met de deelnemers nog worden aangepast. En uiteraard zullen wij u ook voorlichten over het leven in de tropen en eventuele vaccinaties en medicatie.
Zoals gebruikelijk bereidt iedere deelnemer een persoonlijke zoekvraag voor, die gedurende de reis voorgelegd wordt aan de reisgenoten en waarop de groep samen met de vraagsteller een antwoord tracht te vinden. Doordat we ons in een heel andere context bevinden ontstaan er als vanzelf heel andere ideeën voor oplossingen. Iedere dag komen er één of twee nieuwe vragen aan de orde. De ervaring leert dat dit één de meest inspirerende onderdelen is van de reis. De begeleiding van dit proces is in de deskundige handen van de mensen van DeLimes.
De verwachte kosten voor deze reis bedragen €3.000,- per persoon (prijs onder voorbehoud).
Hierin is begrepen: de vliegreis o.b.v. economy class, verblijf o.b.v. twee personen per kamer, maaltijden en bezoeken aan locaties, organisatie en begeleiding vooraf en ter plaatse.
Voor een business class vliegticket geldt een toeslag, evenals voor verblijf in een éénpersoonskamer.
Iedere deelnemer draagt zelf zorg voor een persoonlijke reis- en annuleringsverzekering. Tevens dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat minstens geldig is tot en met 12 april 2020.
Een visum voor Suriname is vereist. De kosten hiervoor zijn €40,- (tariefwijzigingen voorbehouden). Het visum is op vertoon van het vliegticket op de luchthaven te verkrijgen bij een speciale daarvoor bestemde balie.
Kosten voor eventuele vaccinaties en tropenmedicatie zijn voor eigen rekening.
Minimale deelname is 8 personen.
Zie hier voor het reisverslag van 2018
De studiereis voor 2019 is volgeboekt maar u kunt zich alvast aanmelden voor 2020 bij het secretariaat
Natuurlijk gaan we uitgebreid Paramaribo bekijken. Voor het gezag gaan we naar Fort Zeelandia, zowel ten tijde van de kolonisatie als in de recente geschiedenis het toonbeeld van geweld en nog regelmatig in het nieuws. Het gezag maakte het mogelijk dat er een elite ontstond in Paramaribo. Met hun prachtige huizen waarin echte Hollandse bakstenen zijn verwerkt. De stenen waren aanvankelijk ballast voor de koopvaardijschepen uit Nederland en werden lokaal gewild bouwmateriaal.
De binnenstad van Paramaribo is UNESCO-beschermd. De stijl, klasse, ruimte en luxe straalt er nog van af. Wij maken een rondwandeling door de stad om de mooiste gebouwen te bekijken. En enkele kunnen we ook van binnen bewonderen, zoals De Waag en de houten kathedraal.
Het geld dat in de stad werd uitgegeven werd verdiend op de plantages waar de kolonisten de slaven (later: contractarbeiders) te werk stelden. Wij bezoeken Plantage Katwijk waar nog steeds koffie wordt gemaakt. We leren over de geschiedenis van de plantage en ontdekken de herkomst van vele Nederlandse familienamen zoals Rustenberg en Graanoogst. Wij bekijken de koffiebomen, de oude fabriek en komen bij van de rondleiding door aan de rivier in het plantershuis een kopje Katwijk-koffie te drinken. Een bezoek aan andere plantage in het district Commewijne, zoals Frederiksdorp, Alliance of Rust & Werk, is eenvoudig te organiseren door een korjaal de rivier over te steken. Het ziet er nu mooi en vredig uit op de plantages, maar het was natuurlijk een heel geploeter om daar te werken. De slaven die hieraan wisten te ontsnappen, de Marrons, vluchtten naar het binnenland waar de nieuwe gemeenschappen stichtten. Wij gaan ze achterna en bezoeken hun dorpen, luisteren naar hun verhalen en bezoeken het Marronmuseum in Pikin Slee.
Ook in de modernere geschiedenis was er nog sprake van onderdrukking, zoals in de suikerfabriek in Marienburg, waar honderden, vooral Javaanse arbeiders suiker en rum produceerden. De kampongs waar de arbeiders woonden staken schril af bij het huis van de eigenaren. De fabriek is tegenwoordig buiten gebruik, maar toegankelijk voor een rondleiding door een gids die er nog heeft gewerkt en nu nog in de naastgelegen kampong woont.
Mocht er nog tijd over zijn en belangstelling voor zijn, dan kunnen we nog afspraken maken met bijvoorbeeld de coöperatieve bank Godo (Surinaams voor krediet) of een landbouwassociatie, of een boottrip maken over het Van Blommestijnmeer waar de bomen onder water groeien en een bezoek aan een verlaten goudgraverskamp mogelijk is.