Deel 5 draagt de titel ‘Dorp in bedrijf. Hoe een werkgemeenschap oude waarden in een eigentijdse jas steekt.’ Ton Baaijens en Anneke Bode verhalen over een initiatief van maatschappelijk ondernemers in het dorpje Leur, vlakbij Wijchen. Lokaal ondernemerschap staat centraal als sleutel tot leefbaarheid en participatie. Onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’ zet de stichting Dorp in Bedrijf kleinschalige bedrijvigheid in gang. Burgers, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden worden uitgenodigd om aan te sluiten.
In deze e-book reeks verschenen al de volgende uitgaven:
- Deel 1: Nieuwe tijden, anders organiseren, geschreven voor Harold Jansen en Jaap Peters (het best verkochte e-book van 2014):
- De tijd van uitdijende managementbureaucratieën is voorbij. Zeker als het niet in de eerste plaats gaat om geld verdienen, zoals bij onderwijs, zorg, gemeente en politie, kosten organisaties aan overhead meer dan ze opleveren. De ‘new’ Michael Porter gaat nog verder: het bedrijfsleven verdient geld door maatschappelijke problemen te veroorzaken. We hoeven maar aan de bankencrisis te denken.
- Deel 2: Twee vormen van kapitalisme geschreven voor Jan Reedijk:
- Even leek het of ‘het kapitalisme’ gewonnen had. Twee jaar na de val van de Berlijnse muur echter maakt Michel Albert duidelijk dat het zo simpel niet ligt. In 1991 verschijnt ‘Capitalisme contre Capitalisme’. In dit boek onderscheidt Albert twee modellen binnen het kapitalisme: het neo-Amerikaanse en het Rijnlandse model. Een model gebaseerd op individueel succes, tegenover een model gebaseerd op solidariteit. Albert vraagt zich af waarom het eerste model steeds meer terrein wint en waarschuwt voor de gevolgen die dat kan hebben voor de landen langs de Rijn.
- Deel 3: Klein binnen Groot geschreven door Jaap Jan Brouwer:
- Hoe krijgen we ze weer aan de praat, die kolossale organisaties? Wie zich deze vraag stelt, zou eens te rade moeten gaan bij de krijgskunde. Daar zijn onder de meest extreme omstandigheden denkbaar, lessen geleerd die letterlijk van levensbelang waren en zijn. Onze Prins Maurits bijvoorbeeld, die het met een stelletje huurlingen namens de jonge Republiek der Zeven Provinciën moest opnemen tegen een gemotiveerde en geoliede Spaanse vechtmachine.
- Deel 4: Rijnlands transformeren geschreven door Hans Uijen:
- Dit vierde deel van de Rijnland-Reeks gaat dieper in op: hoe doe je dat nou, Rijnlands transformeren of transformeren naar Rijnlands organiseren? Er worden een aantal fundamentele alternatieven voor denken en doen beschreven. Deze kritische succesfactoren zijn nodig om succesvol te transformeren.