Avontuurlijke leergang niet voor watjes

Bestuurders van organisaties in transitie kunnen hier niet omheen: de Avontuurlijke leergang voor bestuurders in veranderende tijden. Althans, als ze ook op dit moment in de tijd de juiste m/v op de juiste plaats zijn. Op 27 september gaat de tweede editie van start en er zijn kennelijk nog enkele bestuurders die vergeten zijn zich op te geven.

Er even helemaal tussenuit. Dat heb je wel nodig in tijden van transitie. Voor jezelf. Maar ook omwille van het onderwerp waarover het gaat. Veranderen betekent uit je routines komen. Net als de organisatie die je bestuurt. En een intensief proces doormaken dat leidt naar nieuwe routines. Samen met andere veranderaars in je club; de snuffelmuizen. In deze leergang maak je mee waartoe je anderen wilt verleiden.

Nee, we gaan je in deze leergang niet overladen met verwachtingen. Dat gebeurt al genoeg. Wel gaan we in op de specifieke rol van de bestuurder. Niet meer en niet minder. Leiding geven aan verandering? Niet doen! De verandering is er al lang. En iedereen moet zich ertoe leren verhouden. En ja, oké, als bestuurder vooral. Die blijkt in de praktijk de onvermijdelijke toekomst aardig te kunnen uitstellen. Wat zo z’n prijs heeft.

Naast een groep bestuurders gingen ook twee groepen facilitators je voor. Naar analogie van de televisieserie Swiebertje noemen we hen de Saartjes. Ook een hele specifieke rol; zij zorgen ervoor dat de ordehandhavers en de ordeverstoorders tot een gezamenlijk avontuur kunnen komen. En – voor de kenners - dan komt af en toe de burgemeester voorbij…

De leergang bestaat uit vijf blokken van twee dagen. Steeds twee dagen er even helemaal in (en uit) op toepasselijke plekken in het land. En dan het weekend om het te laten bezinken.

Eigenlijk willen we je niet eens overtuigen. Als jij die bestuurder bent die de dans met de verandering aankan, hoef je alleen maar de brochure te downloaden om het zeker te weten: count me in. We doen hem nog even weg voor de oude prijs.

Harold Janssen